Diabetes mellitus en podotherapie
Suikerziekte
Klachten ten gevolge van complicaties bij Diabetes mellitus (suikerziekte)
Bijna 50% van de patiënten met diabetes krijgen vroeg of laat te maken met een voetprobleem. Het voetprobleem bestaat in de meeste gevallen uit een slecht genezende wond. De wond ziet er vaak onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien de voetinfectie zich uitbreidt kan dit op langere termijn zelfs een amputatie tot gevolg hebben.
De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een slecht genezende wond zijn:
1. Neuropathie (beschadiging van de zenuwen).
Beschadiging van de zenuwen zorgt er voor, dat u minder of geen gevoel meer waarneemt. Hierdoor kunnen er wondjes/drukplekken ontstaan, die veelal te laat worden opgemerkt.
Wat zijn typische kenmerken van neuropathie?
- ‘s Nachts het gevoel hebben van warme voeten.
- Het gevoel op kussentjes te lopen
- Tintelingen in de tenen, of juist een door gevoel in de tenen
- De dekens niet meer kunnen verdragen.
- Het liefst op een koude vloer willen staan.
- Onzekere gang, vooral in het donker.
2. Angiopathie (verminderde doorbloeding).
Patiënten met diabetes hebben een grotere kans op een verslechterde doorbloeding in de voeten. Klachten kunnen zich bijvoorbeeld uiten in een verkorte loopafstand door krampen in de kuiten (=etalagebenen). Ook een blauwpaarse verkleuringvan de tenen en/of koude voeten zijn typische kenmerken. Wanneer er een wondje op de voet ontstaat, zal dit door de verslechterde doorbloeding moeizamer genezen.
3. Verminderde gewrichtsbeweeglijkheid.
Door het ”versuikeren” van de gewrichtskapsels ontstaan er bewegingsbeperkingen in de voetgewrichten, hierdoor wikkelt de voet niet meer af zoals hij hoort te doen.
Dit kan dus extra schuifkrachten of drukplekken geven tijdens het lopen, Dit veroorzaakt op hun beurt weer drukplekken op of onder de voeten.
4. Druk & wrijving
Een combinatie van druk en/of wrijving op de voet, wat niet wordt waargenomen door de gevoelsstoornis, is vaak de oorzaak van een slecht genezende wond.
Ons advies : niet te lang wachten
Ons advies is om bij klachten niet te lang te wachten en een afspraak te maken met uw podotherapeut voor een onderzoek. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bekijk het overzicht van veelvoorkomende aandoeningen welke door de podotherapeut behandeld kunnen worden.